Osnivanje UK firme LIMITED i korištenje LIMITED društva u Belgiji

Osnivanje UK firme LIMITED i korištenje LIMITED društva u Belgiji

Ovde se analizira specifična situacija klijenta koji želi da koristi UK firmu LIMITED u Belgiji u svrhe lokalnog poslovanja. Osnivanje offshore kompanija se treba pažljivo sprovesti i to sve u odnosu na planirano poslovanje i u odnosu na samu situaciju klijenta koji želi da posluje. Žele se napraviti najidealniji poslovni resursi tako da otvaranja UK LIMITED firme može ostvariti svoje poslovne svrhe u državi gdje se želi ostvarivati profit.

Ovi podaci su zastarjeli. Za poslovne usluge osnivanja offshore kompanije ili otvaranje lokalnih firmi, obratite nam se za besplatno i ažurno poslovno savjetovanje.

Ja nisam advokat niti porezni savjetnik, ali što se tiče ovih međunarodnih stvari moram da Vam kažem o čemu se radi. Sa naše strane i sa UK strane je sasvim ok da bilo ko otvori firmu (samo recimo neki državljani Afrike ne mogu i slično).

Offshore business nije ako otvarate firmu u UK, to je samo olakšica.

Što se tiče Vašeg komentara oko poznavanja uslova u Belgiji, po njemu vidim da ste već duže vremena tu i mi mislimo isto tako da Belgija nije surova zemlja kao Danska ili Njemačka i da je više manje liberalna zemlja, tako da sve što se može desiti je da dobijete recimo neki papir od porezne ustanove gdje piše da im date do znanja o radu te firme jer možda se tu oporezuje.

Moguće i da nije tako kao što kažem, to zavisi od ugovora Belgija-UK.

Recimo da se to i desi, onda ćete morati unazad da platite porez u Belgiji za svu tu zaradu koju ste ostvarili. Prema tome, ja bih računao sve poreze interno po većoj stopi i zadržavao taj novac dok se situacija ne izgladi. Npr. ako je veća stopa u Belgiji, toliko bih zadržavao na računu unaprijed i plaćao u UK. Sve što je plaćeno već u jednoj zemlji, to se odbija od toga što treba da se plati u drugoj i to se zove double-taxation agreement, inače bi se firme u više zemalja oporezivale duplo što nema nikakvog smisla.

Mislim dok god Vi uredno sve Vaše papire radite, nema tu nekih većih problema. U Belgiji isto tako prvo treba da zaradite neki minimum (kad se odbiju troškovi) pa tek onda dolazi do oporezivanja. Imamo mi i sve papire o pravljenju firme u Belgiji, ali nije interesantno.

Za LTD firmu su SVI troškovi moguće od značaja. Čak i odjeća i mnoge stvari što se ne priznaju u Belgiji možda. Tako čuvajte sve račune. Isto tako račune od stanarine i svega. Firma jeste pravno lice i može odvojeno da čuva imovinu od Vas. Prema tome što pripada firmi ne može niko da oduzme. Ali čuo sam u nekim zemljama mogu da oduzmu akcije ako neka privatna osoba ide na konkurs. Ne znamo za Belgiju.

To su sve savjeti koje rado dajemo unaprijed.

Ne znamo o kojoj cijeni govorite. Naša trenutna cijena, kompletna je 600 EUR za osnivanje firme u jednom danu. Preko Interneta dobivate legalan prvi certifikat u danu osnivanja i od toga dana firma može da radi. Mi savjetujemo naravno besplatno oko svih stvari u našoj moći tokom Vašeg daljeg rada. Firma ima pravo da radi sve vrste poslova. To pravo se može diskriminirati od strane Belgije, npr. firma možda ima to pravo ali ako hoće da popravlja zube ljudima, onda možda mora biti zaposlen kvalifikovan zubar po licenci od Belgije. Vidite to onda zavisi. U mnogim zemljama privatnici trebaju prvo da polože neke kurseve prije nego što smiju prodavati kuće dok sa LTD firmom dobivaju onda to pravo automatski. U većini slučajeva je sva vrsta poslova moguća, mnogo više nego privatna osoba.

Ah, da napomenem. Ako Vi radite bilo kakvu samostalnu djelatnost, moguće je da zakoni Belgije od Vas zahtijevaju da prijavite tu djelatnost. Jer to je sistem kontrole. Možda da pitate u poslovnom odjelu opštine.

Bolje upozorenje na vrijeme.

U kompletnu cijenu od 600 EUR dobivate adresu u Londonu koja je više manje anonimna, tj. po dogovoru niko drugi ne može da sazna ko koristi tu adresu i to je dozvoljeno po UK zakonima, drugo u slučaju prodaje droga ili bijelog roblja, na odluku suda, onda se opet vlasnik adrese mora prijaviti, to je jasno. Na adresi se mogu koristiti 3 imena, bilo firme ili privatnici. Prvih 50 funti ili tako nešto (ne obećavam tačno) je već uplaćeno unaprijed za prosljeđivanje pisama bilo gdje. Dosta posla možete da obavite preko faksa i poruka koje stižu na UK broj koji je uključen u cijenu i kontrolu radite preko Interneta. Pored toga kada neko zove UK broj taj se broj može preuslijediti na lokalni broj kod kuće i to Vas ne košta ništa, dok minimalno košta onoga ko poziva. Adresa nije samo za komunikaciju, ali to je ujedno i ta zvanična adresa.

Tu je uključen i VAT broj, naravno, po želji, ali VAT nije obavezan ako nema zarade do 44000 funti ili tako nešto. Ali može odmah da se registruje.

U tu cijenu, koja je stvarno minimalna nije uključen certifikat sa apostilom od firme koji možete za nekih 40-50 funti sami da dobijete nakon nekoliko dana kada firma bude registrovana. Taj certifikat se obično traži kod raznih banaka radi otvaranja računa. Za jednu takvu firmu se najviše isplati ili lokalni račun (obično ako se certifikat pokaže lokalno u banci ili pošti) ali ako se ima lokalni račun to može onda opet da svodi na to da se firma kontroliše lokalno, pa dolazi do oporezivanja.

Drugo možete jeftini račun sa malim troškovima otvoriti kod Postfinance u Švicarskoj i tako imati skoro nula mjesečnih troškova i skroz minimalne troškove za slanje novca, ATM bankovnu karticu, Internet banking i slično.

Mnogo sigurniji računi se otvaraju u Latviji, ali to sad nije važno.

Što se tiče sekretara, to nije uračunato u cijenu i mi uzimamo povjerljivu osobu kao sekretara kojoj plaćamo US $150 i osoba se nalazi u Makedoniji i može da potpisuje po potrebi (ali svaki potpis opet naplaćujemo US $20) sve račune ili bilo šta.

Mi Vam preporučujemo da umjesto da nekom drugom dajete sekretarsku poziciju, da sebe odredite i kao direktora i kao sekretara u isto vrijeme. U tom slučaju mora biti još jedan direktor, to je taj nominee.

Direktor će da se slaže sa svime unaprijed, tako možete potpisati odluku i u odsustvu direktora, tj. poslati e-mail direktoru i pitati ga da li se slaže, ali mislim nema potrebe, nema tu nikakvih naročitih odluka. Neke odluke su važne kao npr. promjene direktora ili promjene vlasnika. Za sve druge poslove nisu potrebne nikakve odluke. Jedan put godišnje se napravi godišnji sastanak i tu se odluči da sve ostaje isto kao i prošle godine, skroz jednostavno.

Moramo da pišemo ovoliko smatramo se dužnim da kažemo prvo sve što je u našoj moći.

Što se tiče websajt, to je opet posebna usluga. Registrovanje domena košta 25 EUR za godinu dana. Svaka UK firma može da registruje i co.uk domen po želji, ne znam da li se nešto plaća ili je to besplatno. Ako baš želite da idete na zaštitu imena nekad je potrebno registrovati i .COM .NET .ORG .INFO, .BIZ domene. Tako je isto golondrino registrovan, ali nije potrebno ako radite više lokalni biznis.

Hosting se plaća od 20 EUR (sa 10 MB) do 90 EUR (sa 100 MB i uračunatim domenom godišnje). Mi možemo da registrujemo cijeli domen sve na UK adresu bez ikakvih problema i kad mijenjate domen kod eventualno druge firme, to Vam moguće oni ne dozvole jer žele da Vas kontrolišu tj. zadrže kao mušteriju.

Naša LTD ne plaća VAT, niti je dužna po njemačkom zakonu niti po UK zakonu ako dobitak nije veći od 44.000 i u Njemačkoj nešto manje, ali u svakom slučaju nema VAT-a za sada. Mi ne prodajemo preko LTD firme neku robu i slično, mi samo kupujemo robu preko LTD i prodajemo usluge preko LTD. Tako ima više troškova. LTD firma čuva naš materijal, pošto vrijede engleski zakoni iako je firma u Njemačkoj i oni se tamo izgube čim vide da je takva situacija, pa niko ništa ne pita dalje.

U vezi bankovnog računa, naša je usluga uračunata da što bolje dadnemo sve informacije za brzo i lako otvaranje računa, nije važno da li je jedan u pitanju ili nekoliko. Isto tako omogućavamo instantno otvaranje Internet računa i isto tako primanje kreditnih kartica i druge savjete za finansije.

To je sada bilo mnogo svega, evo Vam ukratko cijene:

600 EUR - otvaranje LTD firme u jednom danu, Vi kao direktor i sekretar i vlasnik, zajedno sa adresom, pisma se proslijeđuju, faks broj i telefon je uključen u cijenu, isto tako osnovni certifikat firme uredno napravljeni statuti firme u nekoliko primjeraka, par osnovno urađenih certifikata dionica, kombinovani registar članova firme, direktora i potraživanja, pripremljena odluka prvog sastanka firme koja samo treba da se potpiše i drugi sitni i beznačajni dokumenti. Firma može od dana registrovanja da radi sve poslove bilo gdje u svijetu nezavisno od Belgije i svih drugih zemalja.

US $150 - to je ako birate našeg sekretara koji će sa svime da se slaže. Sekretar daje unaprijed izjavu potpisanu, da nema interese kod te firme i da je primio svoju godišnju naknadu od US $150 i da se odriče svih drugih naknada od strane firme. Podrazumijeva se da treba da se potpiše godišnji izvještaj za firmu, koji možete i Vi da potpišete i procedura je jednostavna. Možete i nekog drugog da imenujete sekretarom, tako Vam ta cijena odpada. Sekretar može biti i neko maloljetan, to nije bitno. Može i sa 12 godina ako treba, to sve može u UK.

25 EUR - to samo ako mi registrujemo i domen. To se obavlja u istom danu.

20 EUR - to je minimalni hosting sa 10 MB. Mi preporučujemo cijenu od

90 EUR - tu je uključeno 100 MB, podrška za web shop i hosting, pa i registrovanje domena za jednu godinu.

Cijenu možete tako sami da obračunate. Za sve uplate dobivate i fakturu koju naravno koristite i kao trošak, barem za Vas lično. U fakturi može da piše "poslovno savjetovanje" umjesto "osnivanje firme".

Knjigovodstvo može da se radi i kod kuće sa bilo kojim softverom, možete da unajmite nekog u UK da to uradi, može neko i u Bosni da Vam to odradi. Bitno je sve račune čuvati i kasnije se to raspodijeli po nalozima, po duplom knjigovodstvu. Mislim u početku nije potrebno o tome da se mnogo misli ako se računi uredno skupljaju. Čak i ako ima 300 računa ili više to može onda i u jednom danu da se razvrsta i da se vidi koji su poslovi urađeni. Mi ćemo da Vam napravimo preporuke u vezi toga od ljudi u UK.

Inače sekretar u UK košta od 250 funti do 380 funti godišnje.

Sad imamo podatke za VAT. Firma plaća VAT ako ima 56.000 funti godišnje dobitka. Inače samo dobrovoljno.

To su podaci. Vi javite da li ste sve dobro shvatili. Uplata može da dođe na račun ili na korespondentne račune ili poštanskom uplatnicom ili vrijedonosnim pismom. Isti dan kad nam pošaljete neku potvrdu faksom da je uplata urađena, mi osnivamo firmu. Sve uplate poštom, vrijedonosnim pismom idu na:

XXXXXXXX STARA ADRESA

Što se tiče imena firme, morate unaprijed da kažete i ako isto ime želite na Internetu da zaštitite da provjerite da li je to ime slobodno. Firma može da se zove kako želite i da domeni budu totalno različiti tj. može firma (firma = naziv društva tj. kompanije. company je društvo) da ima i druge firme, npr. ako Vam se firma zove EAST-WEST TRADE LIMITED, onda može slobodno da se u pismima piše u poglavlju umjesto toga:

BUSINESS WORLDWIDE

ali onda u podnožju pisma mora da piše adresa i ime EAST-WEST. Isto tako u svim komunikacijama i zato Vas za sada pozdravljamo i ostavljamo po zakonu i potpis firme.

Ovde se analizira specifična situacija klijenta koji želi da koristi UK firmu LIMITED u Belgiji u svrhe lokalnog poslovanja. Osnivanje offshore kompanija se treba pažljivo sprovesti i to sve u odnosu na planirano poslovanje i u odnosu na samu situaciju klijenta koji želi da posluje. Žele se napraviti najidealniji poslovni resursi tako da otvaranja UK LIMITED firme može ostvariti svoje poslovne svrhe u državi gdje se želi ostvarivati profit.

Ovi podaci su zastarjeli. Za poslovne usluge osnivanja offshore kompanije ili otvaranje lokalnih firmi, obratite nam se za besplatno i ažurno poslovno savjetovanje.